pondělí 9. května 2011

Maturita 2012

Takže už to začalo... Na některých středních školách už začaly státní maturity. Nás to čeká příští týden - ÚZ SČ a ÚZ PČ (už jsem přeci psala, že nová maturita se hemží zkratkami - ústní zkouška společné části a ústní zkouška profilové části), teprve potom PZ SČ.
U nás ve škole teď ale musíme vyřešit aktuálně jiný problém. Podle zákona musíme nejméně 1 rok před zahájením maturit stanovit, jak bude vypadat naše maturita v příštím školním roce. Tedy z kolika a ze kterých předmětů se u nás bude ve školní části příští rok maturovat. Navím jak jinde, ale u nás řešíme podobné problémy docela zodpovědně. Předmětové komise se sejdou, přemýšlí o koncepci maturity ve škole a somozřejmě při tom zohledňují, jak bude vypadat model státní maturity. Jenže onen model státní maturity 2012 už na serveru http://www.novamaturita.cz/ není k nalezení. Slečna na infolince mi sdělila, že je to proto, že se to celé stejně bude měnit. Během prázdnin bude nějaká novela vyhlášky a vše bude jinak. Co na tom, řeknete si?
Jenže podle toho, jak bude vypadat maturita, si studenti právě touhle dobou vybírají volitelné semináře na příští rok, a podle toho, jaké škola otevře semináře, dělá ředitel školy úvazky učitelů, tomu odpovídají i rozvrhy. Jestliže ale maturita bude vypadat jinak, je celé snažení opět k ničemu, studenti se vše dozví zase až na podzim, budou se právem rozčilovat, že nevěděli v zákonné lhůtě, jak bude vypadat jejich maturita (ostatně stejně jako letos) a ministr i pan Zelený z Cermatu jim budou znovu říkat, že to není pravda. A když se studenti ohradí, stejně jako to udělali tento měsíc kvůli změněným podmínkám v hodnocení státní zkoušky (viz příspěvek Státní maturita 3) a někdo (třeba ombudsman) jejich výhrady vyslyší, tak to bude stejně k ničemu, protože státní úředníci zákon u nás dodržovat nemusí.
Kdyby ovšem k nám do školy v těchto dnech přišla školní inspekce, určitě by nezapomněla pátrat po tom, kdy a kde jsme dali na vědomí studentům, jak bude vypadat maturita v příštím školním roce, tedy v roce 2012. Vyhláška, která upravuje to, jak má vypadat maturita, přeci stále platí...Na jak ale dlouho?

7 komentářů:

  1. Dobrý den, na našem gymnáziu ted řešíme přesně to samé a bohužel se stejným výsledkem jako Vy, tedy žádným uspokojivým výsledkem.

    Přestávám věřit, že někdo na MŠMT, VÚP, Cermatu, NÚOV a jak se všechny ty instituce jmenují, vlastně tuší, jak bude státní maturita příští rok vypadat. To, jak vypadá tento rok už víme: zmatek, papírování, chaos.

    Už ani sama nechápu proč se toho všeho účastním každý den od rána do večera.

    Zústanu raději v anonymitě, protože náš zřizovatel nám dal jasně najevo, že si nepřeje žádnou "nekonstruktivní opozici, která by do státní maturity jakkoli vrtala". To jsou jejich slova!

    A příští týden k nám má přijet sám pan ministr. Jdu se učit přikyvovat a mít "kontruktivní" připomínky.

    OdpovědětVymazat
  2. Vydržte!!! Ministři i vlády se (dost často) mění ... jen kdyby se už konečně objevil ve vysoké politice někdo, pro nějž by vzdělávání bylo opravdovou prioritou.

    OdpovědětVymazat
  3. To anonymní:
    kdyby to všechno alespoň bylo k něčemu, řekla bych si, že je to pro dobrou věc, ale celé je to výsměch. Brzy budu psát další příspěvek, protože se mi vždy alespoň na krátkou dobu uleví. Moc doporučuji :-)

    OdpovědětVymazat
  4. 1)To MQ:"Vydržte!!! Ministři i vlády se (dost často) mění ..." ano, mění(ačkoliv zase ne z roku na rok) a s nimi i koncepce školství resp. maturit v tomto neutěšeném stavu.
    2)To paní učitelka dříve mnou oslovována paní profesorka: kritika této podoby státních maturit je na místě, ovšem nesouhlasíte se státními maturitami jako obecnou myšlenkou(odlišení úrovní a snaha o porovnatelnost maturit mezi různými SŠ jako kritérium pro přijímací řízení VŠ)? Bylo by zapotřebí toto zmínit pro další čtenáře. Jedna věc je kritizovat TUTO státní maturitu a druhá věc je kritizovat statní maturitu VŮBEC. Přečetl jsem(aspoň doufám) všechny Vaše příspěvky a neviděl jsem nic na toto téma.
    3) Nejsem si vůbec jistý, jestli lze vymyslet/okoukat takovou podobu maturity, aby byla na první pokus 100% úspěšná. Není to tak, že někdo prostě musí být pokusný králík/bohužel/ a tento ročník už si nedokázal vydupat odsunutí jako ty minulé?

    OdpovědětVymazat
  5. Je to hrozný pocit, z jedné strany slyšet: "Státně dva předměty, stále náběhová fáze!" - samozřejmě vykřikuji radostí, jelikož výběr z těch tří možností mi zcela nevyhovuje, a to ne kvůli náročnosti, - a ze druhé: "Samozřejmě, že tři předměty, co jste čekali?". Přičemž naše smutné hlavy klopí zrak. Je v tom bordel a doplácíme na to všichni, nejen žáci. Ráda bych se učila na třetí předmět dříve než o svaťák, jsem zvědavá, zda budu mít možnost...

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím zde všechny. Všichni tady řešíme ten samý problém. Jak bude vypadat maturita 2012. Zda bude platit tzv. náběhová fáze roku 2011 či ne. Nikde na internetových stránkách nenaleznete na toto odpověď. Napsala jsem tedy přímo e-mail do Cermatu a takto mi odpověděli:

    Dobrý den,

    omlouvám se, že na stránkách novamaturita.cz, ani nikde jinde, stále není uveden přesný model na rok 2012 a další. Ještě však není oficiálně přesně známo, jaký model příští rok u MZ bude platit, a proto se musíme i na stránkách držet prozatímně platných předpisů. Je pravdou, že MŠMT počítá s tím, že by letošní model 2011 (tzv. náběhový) byl aplikován až do roku 2013 včetně. Také v příštím roce tedy budou pravděpodobně maturanti volit v rámci společné části MZ dvě povinné zkoušky (ČJL, CJ/matematika). Jelikož však nové ustanovení musí projít ještě parlamentem České republiky, je těžké predikovat, kdy vstoupí v platnost. Já osobně si však myslím, že dva následující roky ještě poběží náběhová fáze, tedy model, který je platný pro letošní maturity. Doufám však, že oficiální rozhodnutí padne co nejdříve, aby se žáci mohli v klidu připravovat na to, co je bude čekat. V současnosti víme pouze to, že je novela předložena ke schvalování v poslanecké sněmovně. Bohužel nemáme takové pravomoci, ani napojení na zákonodárce, abychom s jistotou mohli sdělit, kdy přesně se bude návrh projednávat. Osobně odhaduji přijetí zákona do konce září, ale jak jsem již zmínil, toto bohužel není v naší moci.

    Děkuji za pochopení a přeji hezký den,

    CERMAT

    OdpovědětVymazat
  7. úvěrová společnost, která mi poskytuje půjčku ve výši 5 000 000,00 USD, když ostatní investoři půjčky zanedbali moji nabídku, ale pan benjamin lee mi poskytl úspěšnou půjčku. Jsou přímo zapojeni do financování půjček a projektů z hlediska investic. poskytují finanční řešení společnostem a jednotlivcům, kteří hledají přístup k fondům kapitálových trhů, mohou vám pomoci financovat váš projekt nebo rozšířit vaše podnikání .. e-mailový kontakt :::: také 247officedept@gmail.com nebo napište na číslo whatsapp na + 1- ( 989-394-3740)

    OdpovědětVymazat